Fürjes Balázs | Fürjes Balázs – Budai Kérdések

Az országgyűlési választáson Pokorni Zoltán felkérésére indulok képviselőjelöltként, hogy megoldásokkal szolgáljam a budaiakat.

Abban hiszek, hogy ha meghallgatjuk az embereket, az több mint ígéret: a tervezés első lépése.

A Budai Kérdések célja, hogy közösségünk, a budai polgárok bevonásával tárjuk fel problémáinkat, és gondolkozzunk az előttünk álló feladatokról.

Ismerjen meg!

Álmodni merészen, végrehajtani fegyelmezetten, dolgozni csapatban. Ez a működő megoldások receptje.
Pokorni Zoltán ajánlása
„Balázs mindig a megoldást keresi, nem a konfliktust, és sosem adja fel. Jól járnak vele a budaiak!”

Önéletrajzom

Budapesten születtem 1971-ben. Nős vagyok, három gyermek édesapja. Az angyalföldi Németh László Gimnázium angol tagozatán érettségiztem 1990-ben. Diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem 1997-ben.

1988-ban léptem be a Fideszbe, társaimmal az egyik első gimnáziumi csoportot alakítottuk meg. 1990-1992 között elnökségi tag voltam, 1996-ban pedig a Fidelitas alapító tagja, majd 2001-ig alelnöke. 

2004-ben részt vettem a Szeretem Budapestet Mozgalom és a református Cursillo Mozgalom megalapításában.

1995 és 1999 között gyakornokként és ügyvédjelöltként dolgoztam a Réti & Antall, Stikeman, Elliot Ügyvédi Irodában.

1999-ben az ifjúsági és sportminiszter kabinetfőnöke lettem. 1999/2000-ben üzleti jogot oktattam az International Business School főiskolán. 

2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért és a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztosként tevékenykedtem, 1998-2002 között igazgatósági tagja, részben elnöke voltam a Hungaroring Zrt. vállalatnak. 

2003-2011 között kilenc évig különböző vállalatvezetői feladatokat láttam el a WING Zrt. ingatlanfejlesztő cégcsoportnál, mint elnöki tanácsadó és vezérigazgató-helyettes.  2005/06-ban a Fidesz „Polgári Kormányzás 2006” Budapest programjának programigazgatója voltam

2011 óta a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosaként dolgozom, 2015 és 2017 között a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke voltam, és a budapesti FINA vizes világbajnokság szervező bizottságának tagja. 

2019-ben a Budapesten megrendezett World Urban Games szervező bizottságát vezettem. Kormányzati felelősként irányítottam Budapest sikeres pályázatát a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, a 2023-as IAAF Atlétikai Világbajnokságra, valamint a 2027-es FINA Vizes Világbajnokságra.

Kormánybiztosként többek az beruházások megvalósítását segítettem: Fradi stadion, Ludovika Campus, Gül Baba türbéje, Duna Aréna, DVTK stadion, MOME campus-fejlesztés, Puskás Aréna.

2004 óta a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Közalapítvány kuratóriumi tagja vagyok. 

2018 májusában a Miniszterelnökségen Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárnak neveztek ki. 

A 2021 májusában megrendezett 35. úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi úszó-Európa-bajnokság társelnöke voltam.

Best of

Ismerje meg városépítő munkámat!
MOME

Biztos, hogy a felsőoktatás kötelező eleme a komor fal és a szürkeség? Ma már biztos, hogy nem! A zugligeti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem sokoldalúan ötvözi a tudást és a kreativitást, miközben teret szabadít fel. Tágasat. A MOME campusa a tudás talapzatán az alkotás szabadságát nyújtja.
Széllkapu park

Az ezredfordulón az egykori Ganz-telep nyomain megszülető Millenáris az első nagy lépés volt abban az irányban, hogy a budaiak ismét birtokukba vehessék saját városrészüket. A Széllkapu tovább tárta a lehetőségek világát: Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkja háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és sok száz új fával csalogatja a kikapcsolódásra vágyókat.
Gül Baba türbéje

Miről álmodik ma a túlvilágon a Rózsák Atyja, a híres bektási dervis? Nem tudhatjuk, de ha az idén 480 éve elhunyt, legendás Gül Baba feltámadna, maga is elégedetten tekintene és sétálna itt végig. A budaiak egy páratlanul szép hellyel gazdagodtak. Buda rózsája, a Gül Baba türbéje ismét mindenkit vár a legszebb formájában, az új kulturális központtal együtt.
Erzsébet tér

Több mint 20 éve vérmes szócsaták zajlottak a város szívéről. A Nemzeti Színház végül nem itt, hanem Budapest új déli központjában épült meg. Az Erzsébet teret ezért sokáig „Gödörnek” is csúfolták, és bár a név nem kopott el, ebbe a gödörbe mindenki szívesen ellátogat! Napsütésben ejtőző fiatalok, az irodákból kirajzó dolgozók és turisták vegyülnek itt egymással kellemes teraszokon, a város lüktető középpontjában.
Puskás Aréna

Minarik Ede óta tudjuk, hogy kell egy csapat. A nemzeti csapatnak pedig kell egy olyan stadion, ahol 70 ezer ember mennyei hangulatot teremthet a válogatottnak, és pokolit az ellenfeleinek! Átadása után hamar az ország kedvence lett az Aréna, amelyre joggal lehet büszke mindenki. A tervezők persze nemcsak a sportrajongókra gondoltak: a focin túl is sok rendezvény, nagy koncert és közösségi esemény otthona lesz a Puskás Aréna és konferenciaközpont: vannak olyan helyzetek, amikor kell a tér és a hangulat. Itt mind a kettő adott.
Ludovika Campus és közpark

Teret a tudásnak és a közösségnek! Végre sikerült modern keretek között megújítani és élettel megtölteni az erős és mély ludovikás hagyományokat, és létrehozni egy európai színvonalú egyetemi campust. A város pedig egy izgalmas kalandparkkal, múzeummal, közparkkal és játszótérrel is gazdagodott.