A családok biztonsága | Fürjes Balázs – Budai Kérdések

A családok biztonsága

A jövő a magyar családok és gyermekek védelmén múlik. A magyar kormány 2010 óta meghozott, a világon egyedülálló családpolitikai intézkedéseinek eredményei már látszanak, de nem szabad beérnünk ennyivel. A gyermeküket egyedül nevelők, az egyszülős családok számára is kellő megbecsülést kell biztosítani, elismerve ezeknek a családoknak a kihívásokkal teli, bonyolult élethelyzetét.

Ön mit gondol az elért eredményekről?

Családbarát politika

A magyar kormány egyedülálló intézkedéseinek eredményeképpen Európában nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv. Egyre több a nagycsalád, és hat évtizedes mélypontra jutott a válások száma. 2021-ben két és félszer annyi jut a családok támogatására, mint 2010-ben! A munkaalapú családtámogatások és kedvezmények aránya 27%-ról 63%-ra nőtt.

Egyszülős családok

Magyarországon minden negyedik gyermek egyetlen szülővel nevelkedik, ez körülbelül félmillió gyermeket jelent! Az „egyszülőség” nagy kihívásokkal jár: befolyásolja a családok pénzügyi helyzetét, a szülő munkavállalását és egészségügyi állapotát is. Az egyszülős családokban nagyobb az anyagi bizonytalanság, és az elszigetelődés kockázata is magasabb. 

Az egyszülős családokat a kormány ma is segíti. 2013 óta kedvezmények járnak azoknak a munkaadóknak, akik olyan kisgyermekes munkavállalót alkalmaznak, aki még gyermeknevelési ellátást kap. A bölcsődei, óvodai férőhelyek száma bővült, és az egyedülálló szülők gyermekei előnyt élveznek a felvételnél. A CSOK és lakásfelújítási támogatások immár azonos módon érhetőek el számukra.

Ön szerint milyen elvek alapján segítsük a családokat?